A17. Herinnering schaven

A27. Gezond Boeren Verstand

B19 Dezelfde uitkomst

2. De puzzelstukjes

2f. Raak je werk aan

2g. Gegevens of informatie

2h. Brainstorm keuze

E12. Chaordisch projectmanagement

A17. Herinnering schaven

De tijdmachine bestaat:
Met een tijdmachine kun je terug in de tijd gaan en de geschiedenis aanpassen. Daar waar veel mensen op zoek zijn naar deze uitvinding, bestaat deze al zo lang we ons kunnen herinneren.

Waar is de tijdmachine?
Deze machine zit in je, dit zijn je herinneringen waar je nog eens over kan terug dromen. Het "tijdsmachine effect" is dat je deze herinneringen kan aanpassen.

Wat doet de tijdmachine?
Naast het opnieuw beleven van wat er gebeurd is, kan je met de tijdmachine de gebeurtenissen die jij in het verleden hebt meegemaakt aanpassen. Daar waar je eerst bijvoorbeeld viel, kun je met deze machine je later herinneren dat je helemaal niet was gevallen. Jouw geschiedenis is aangepast.

Hoe gebruik je de tijdmachine om herinneringen aan te passen?
Als je een herinnering uit je langetermijngeheugen ophaalt, komt deze herinnering in je kortetermijngeheugen terecht. Het kortetermijngeheugen gebruiken we om problemen op te lossen of om onze expertise te laten groeien. Als de benodigde herinneringen hier naartoe zijn gehaald, kan je de herinnering bewerken. Dit doe je bijvoorbeeld door erover te praten of nieuwe elementen toe te voegen zoals geur, beeld (op basis van een foto) of geluid. Na het bewerken van de herinnering sla je deze weer op in je langetermijngeheugen voor de volgende keer. Door dit effect kun je ervaringen opslaan, excelleren in je vak, maar ook een overdreven vorm of afgezwakte vorm van een herinnering gaan opslaan. Wil je je herinneringen niet bewerken, zorg dan voor minder (externe) prikkels die de herinnering kunnen beïnvloeden als je deze weer eens in gedachte neemt. Deze aanpassingen in de herinnering zijn heel klein.

Is de tijdmachine gevaarlijk?
Je kunt de machine in je voordeel gebruiken door bijvoorbeeld probleemsituaties uit het verleden eindelijk te overwinnen. Je kunt leuke gebeurtenissen of successen groter maken dan wat er werkelijk is gebeurd, zodat je daar op een latere dag nog meer van kunt genieten. Maar (je raadt het al) je kunt ook een knelpunt, negatieve ervaring groter maken dan wat er werkelijk is gebeurd.

Meerdere tijdmachines tegelijk in gebruik:
Als je een vergadering hebt gehad waar iemand onverwacht heel boos werd, zal iedereen na die vergadering met zijn eigen tijdmachine aan de slag gaan om de herinnering onder de loep te nemen, samen met personen die mogelijk helemaal niet aanwezig waren. Dit kan in een korte tijd meerdere keren achter elkaar gebeuren. Tijdens elke afstemming wordt de herinnering mogelijk bewerkt. Dit heeft tot gevolg dat bij de volgende vergadering iedereen andere herinneringen heeft met betrekking tot wat er werkelijk is gebeurd (als de vastlegging niet beschikbaar is). Aangezien iedereen denkt een eerlijk verhaal te vertellen, kunnen de gemoederen nogal oplopen als het onderwerp spannend is.

Naar: A. Persoonlijk
Naar: C2. Puzzelstukjes

Gedachte-experiment:

  • Ben je bewust van je eigen tijdmachine?
  • Maak je hier gebruik van?
  • Stel je je eigen herinnering wel eens ter discussie (bijvoorbeeld met betrekking tot overdrijven)?

A27. Gezond Boeren Verstand

Gezond Boeren Verstand
In de wereld van bedrijfsvoering worden we overspoeld door een golf van managementtheorieën en methodologieën die elk beloven verspillingen te verminderen, efficiëntie te verbeteren en waarde toe te voegen. Te midden van deze zee van modewoorden en complexe benaderingen schijnt Gezond Boeren Verstand (GBV) als een unieke ster. In deze uitwerking verkennen we de kracht van GBV als een eenvoudige, doch effectieve benadering van bedrijfsverbetering, en waarom het zich onderscheidt van de rest.

De essentie van Gezond Boeren Verstand:
Blijf zelf nadenken! GBV draait om niets meer dan het gezonde, praktische denken dat we van oudsher hebben toegepast in het dagelijks leven. Het is het simpele idee om logisch na te denken, problemen te identificeren en praktische oplossingen toe te passen. Hoe zou jij het thuis zelf aanpakken. In essentie gaat het erom je hersenen te gebruiken zonder te verdrinken in een zee van managementjargon. Snap je bij een overleg niet wat er wordt gezegd, vraag dan door. Hanteer hierbij het principe “Als ik het niet snap, zullen anderen het ook niet snappen”.

Waarom Gezond Boeren Verstand uniek is:

  1. Intuïtieve benadering: GBV benadrukt de intuïtie en instincten van individuen. In plaats van complexe theorieën te bestuderen, spoort het medewerkers aan om te vertrouwen op hun innerlijke wijsheid en gezond verstand.
  2. Vermijden van modewoorden: Terwijl veel managementtheorieën worden geleverd met een arsenaal aan modewoorden en acroniemen, spreekt GBV een heldere taal. Doe maar normaal dan doe je gek genoeg. Het vermijdt overbodige terminologie en richt zich op begrijpelijke communicatie.
  3. Praktische toepassing: GBV is niet alleen een theorie; het is een oproep tot actie. Het moedigt aan tot praktische toepassing van ideeën zonder te verdwalen in theoretische labyrinten.
  4. Focus op waarde creatie: In plaats van waardevolle tijd te besteden aan het bestuderen van complexe modellen, spoort GBV aan tot acties die direct waarde toevoegen aan processen en producten.
  5. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: GBV is flexibel en past zich gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan. Het gaat niet vastzitten in rigide structuren maar stimuleert een dynamische benadering.
  6. Tijdloos: Er is zijn geen nieuwe mode woorden nodig. Blijf nadenken en dan doe je automatisch voor 80% mee met de nieuwste modefilosofie.

Naar: A. Persoonlijk
Naar: C2. Puzzelstukjes

Gedachte experiment:

  • Wat doe je als iemand zegt: dit doen we altijd zo?
  • Vraag jij door als je niet snapt wat iemand bedoeld?
  • Wat doe je als je gevraagd wordt iets te doen, maar de gevolgen van je uitwerking voor jou niet helder zijn?

B19 Dezelfde uitkomst

Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg
Veel problemen ontstaan door herhaling. Hoewel een eerder knelpunt succesvol is opgelost, kan de gebruikte oplossing onbedoelde gevolgen hebben die nog niet zichtbaar zijn. Het is bemoedigend dat de huidige grote problemen zijn aangepakt, maar het is essentieel om te beseffen dat toekomstige uitdagingen kunnen ontstaan als gevolg van deze oplossingskeuze.

Het risico is dat we ons richten op het heden en de mogelijke gevolgen voor de toekomst over het hoofd zien. We dienen alert te blijven op de effectiviteit van de oplossingen en voortdurend te evalueren of we de juiste aanpak hanteren.

De uitspraak "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg" wordt relevant wanneer een eerder klein ongewenst effect zich heeft ontwikkeld tot iets dat nu pijn gaat doen. Deze pijn dient als signaal om de cyclus van herhaling te doorbreken en het probleem opnieuw aan te pakken. Doe je niks dan wordt de pijn steeds groter.

Een vergelijkbaar patroon kan optreden bij het vasthouden aan een beproefde methode. Hoewel een nieuwe aanpak oorspronkelijk tot inzichten heeft geleid, kan herhaling van deze methode op langere termijn leiden tot het missen van nieuwe problemen die nu niet meer worden opgemerkt. Het vasthouden aan vastomlijnde rollen kan ook beperkend zijn, vooral op raakvlakken waar samenwerking cruciaal is.

Het is raadzaam om regelmatig van aanpak te veranderen, andere methoden te proberen en samenwerkingen te verkennen om te waarborgen dat zowel de huidige als toekomstige problemen adequaat worden aangepakt. Sterke teams met zelfredzaamheid en pro-activiteit zijn essentieel om te voorkomen dat ze vastroesten in vaste denkpatronen.

Het bevorderen van een cultuur van voortdurende evaluatie en aanpassing is cruciaal voor duurzaam succes.

Dit effect geldt op meerdere fronten. Als er een methode is gevonden die tot heel veel inzicht heeft geleid, is iedereen heel enthousiast. Er is eindelijk iets goeds gevonden. Er ontstaat geloof in de werkwijze. De werkwijze wordt herhaald, eenieder raakt hier steeds vertrouwder mee. Er komen minder nieuwe inzichten binnen. Op korte termijn is e.e.a. wel goed verbeterd, dus het moet wel goed zijn. De aanpassingen worden helemaal tot in de puntjes uitgewerkt, alles gaat top. Toch kan het zijn dat op langere termijn er weer nieuwe problemen ontstaan die nu niet meer worden opgemerkt. Het blikveld staat van de betrokkenen één bepaalde kant op, waardoor de rest buiten beeld verdwijnt.

Rolvastheid
Rolvastheid is een andere benadering die op langere termijn tot deze knelpunten leidt. In deze benadering doe je alleen wat bij jouw rol hoort en laat je datgene wat niet bij jouw rol hoort met rust. Dit klinkt heel leuk als we een mooi afgebakend werkgebied hebben zonder raakvlakken. Op de raakvlakken mis je op langere termijn de aansluiting. De benadering stimuleert niet het nadenken over wat er buiten jouw rol gebeurt. Dat is op een aantal fronten zeker handig. Deze benadering is minder stimulerend als het belangrijk is dat jij weet wat het effect van jouw rol is op het werk van anderen. Het nadenken over grenzen wordt ontmoedigd. Rolvastheid heeft op een aantal onderdelen zeker voordelen, maar het is een gevaarlijke term om te gebruiken. Het signaal is: denk niet mee over grenzen heen van jouw rol, dat wordt niet gewaardeerd.

Tijdelijke herhaling
Het vinden van een nieuwe methode biedt oplossingen voor de problemen van nu. Het is goed om hier de grote winst te pakken. Ga met deze methode door. Blijf waakzaam op je blikveld; heb je alles te pakken? Om te weten of dat het geval is, verander je regelmatig van aanpak. Pak ook andere methoden, uitwerkingen, samenwerkingen, enzovoort, zodat je kunt ervaren of je de problemen van nu, maar nog belangrijker, ook de problemen van de toekomst aanpakt.

  • Het hebben van sterke teams helpt. De zelfredzaamheid, betrokkenheid en pro-activiteit van deze teams zorgen voor inspiratie en het waakzaam zijn voor de problemen van morgen. Deze teams roesten minder snel vast in vaste gedachte patronen.
  • Maak geregeld gebruik proefballonnen. Nieuwe benaderingen geven nieuwe inzichten of bevestiging dat wat je doet al goed is.
  • Maak gebruik van GBV. Blijf nadenken. Als jij het niet snapt, snapt iemand anders het ook niet. Leun niet op anderen, blijf zelf nadenken.
  • Gooi eens een keertje met de sturingsdobbelsteen.
  • Check of het goed voelt.

Naar: Team Groei
Naar: Puzzelstukjes
Naar: Implementatie fase 2
Naar: Persoonlijke groei

Gedachte experiment

  • Hoe lang is het geleden dat er echt nieuwe inzichten kwamen?
  • Welke problemen gaan er over 1 jaar zichtbaar worden waar nu al rekening mee gehouden kan worden?
  • Welke methode/ overleggen worden er nu gebruikt waarbij je je afvraagt wat het nut er van is?

2. De puzzelstukjes

2. De puzzelstukjes

Als het probleem eenvoudig/ makkelijk zou zijn, dan kan je er ook vanuit gaan dat de organisatie dit allang opgelost zou hebben. Aangezien het probleem er nog immer is, is het belangrijk om goed rond te kijken, wat is er echt aan de hand? Vooral bij problemen waarbij de oplossing makkelijk lijkt zal het heel moeilijk zijn om verder te zoeken naar de echte oorzaak. Daarom is dit een enorm belangrijke stap bij het probleem oplossen: Het verzamelen van de puzzelstukjes. Gebruik verschillende benaderingen zoals:

2a. Vlinders
2b. Waarom
‍2c. Helikopter
2d. Oog van de storm
2e. ideeën Generator
2f. Raak je werk aan
2g. Gegevens of informatie
2h. Brainstorm keuze

Hoofdstukken:

Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen

Naar: C1. Het team
Naar: C2. Puzzelstukjes
Naar: C3. Puzzel
Naar: C4. Implementatie fase 1
Naar: C5. Implementatie fase 2

‍Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen‍‍
Naar: F. Gereedschap

2f. Raak je werk aan

et zoals bij het kopen van nieuwe producten geldt voor het werk ook dat als je meer binding met het werk wilt hebben, het het beste is om het werk fysiek ook af en toe aan te raken. Dit is uiteindelijk waar het allemaal om draait, de essentie van alle inzet van de teamleden komt hier samen. Met de vele kantoorbanen kan het eindproduct soms uit het zicht verdwijnen. We streven ernaar productief te zijn en onze toegevoegde waarde te laten gelden. Dit kan betekenen dat we vaardig zijn in het bedenken van veel vragen en hard werken om al die vragen te beantwoorden. Als we het eindproduct iets vaker in beeld houden, kan het zomaar zijn dat de vragen ook iets meer focus krijgen, gekoppeld aan waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Voordelen:

  1. Verhoogde betrokkenheid: Fysiek contact met het werk vergroot de betrokkenheid van teamleden. Ze voelen zich meer verbonden met het eindproduct en het doel van hun inspanningen.
  2. Focus op het einddoel: Door het eindproduct regelmatig in beeld te houden, krijgen vragen en taken meer richting en relevantie. Het team ziet duidelijker het grotere plaatje.
  3. Teamspirit en motivatie: Teamleden die het werk fysiek aanraken, ervaren vaak een verhoogd gevoel van teamspirit en motivatie. Ze begrijpen beter hoe hun bijdrage past in het geheel.

Tips:

  1. Organiseer werkbezoeken: Plan bezoeken aan de locaties waar het eindproduct wordt gemaakt of de laatste acties worden uitgevoerd. Dit biedt teamleden de kans om het werk daadwerkelijk aan te raken.
  2. Teamactiviteiten rond het eindproduct: Creëer teamactiviteiten die gerelateerd zijn aan het eindproduct. Dit kan variëren van gezamenlijke workshops tot teamuitjes die een directe link hebben met het werk.
  3. Incorporeren in overleggen: Integreer regelmatig momenten in team overleggen waar het eindproduct wordt besproken en zelfs fysiek getoond. Dit kan een tastbare herinnering zijn aan het gezamenlijke doel.

Naar: Persoonlijke groei
Naar: Team groei
Naar: Puzzelstukjes

Gedachte experiment:

  • Hoe vaak heb je in de afgelopen maand fysiek contact gehad met het eindproduct of de resultaten van je werk?
  • Heb je het gevoel dat je goed begrijpt hoe jouw bijdrage past in het uiteindelijke eindproduct? Waarom wel of niet?
  • Zijn er mogelijkheden binnen jouw team of organisatie om vaker het eindproduct te ervaren? Zo ja, welke stappen zou je kunnen ondernemen om dit te bevorderen?
  • Heb je ooit een situatie meegemaakt waarin het fysiek ervaren van het werk een positieve invloed had op de teamdynamiek? Wat was het resultaat?

2g. Gegevens of informatie

We hebben de neiging om van alles te willen delen met onze omgeving, maar wanneer worden deze gedeelde gegevens eigenlijk informatie voor de ander?

Gegevens:
Dit omvat alles in je omgeving dat door de ontvanger kan worden waargenomen via de zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en voelen.

Informatie:
Dit is de verwerking van de ontvangen signalen tot kennis. In de meeste gevallen denk je na over wat binnenkomt en filter je wat op dat moment relevant is. Bijvoorbeeld, als je op een toetsenbord typt, ben je minder bewust van het gevoel aan je vingers, maar ben je meer gefocust op wat er op het scherm gebeurt. Dit filterproces is cruciaal, vooral in een wereld waarin we constant worden overspoeld met informatie.

In de context van gegevens - informatie filtering, praten, schrijven of tekenen we veel, waarbij niet alles als informatie wordt ontvangen, laat staan de essentie van de boodschap die we willen delen. Soms helpt meer praten niet, maar vereist het een andere aanpak.

Filter:
Aangezien we voortdurend worden blootgesteld aan een overvloed aan informatie, hebben we geleerd te filteren. De meeste gegevens gaan aan ons voorbij omdat we ons richten op slechts een klein deel van deze datamassa. Het verwijderen van onnodige informatie is van essentieel belang.

Ruis:
Ruis is alles wat verstorend werkt in het proces van gegevens naar informatie. Het kan moeilijk zijn om de ruis te ontdekken die jouw boodschap verstoort. Het verminderen van ruis vergroot de kans op succesvolle omzetting van gegevens naar informatie.

Hier zijn enkele tips om de kans op omzetting te vergroten:

  • Houd het kort.
  • Maak raakvlakken met persoonlijke interessegebieden.
  • Betrek de ontvanger in de uitwisseling.
  • Creëer 'Pavlov'-reacties.
  • Spreek de interesse van de groep aan.
  • Gebruik visuals en humor.
  • Koppel aan de behoeften volgens Maslow.
  • Vertaal naar wat het voor de persoon kan betekenen.
  • Sluit aan op persoonlijke triggerwoorden.
  • Herhaal en gebruik meerdere argumenten.

De mate waarin de gegevens voor de ander informatie worden, hangt af van factoren zoals luisterbereidheid en acceptatie van de boodschap.

Om te bepalen of het informatie is geworden, kun je twee richtingen overwegen:

Vanuit de ontvanger, zoals:

  • Teruggeven in eigen woorden wat er is gezegd.
  • Teruggeven van eigen beelden/visie op de ontvangen informatie.
  • Verwerken van de informatie in het product.

Vanuit de zender, zoals:

  • Toetsen/proefwerken.
  • Via controles checken of het begrepen is.
  • Mentimeter quiz.
  • Het oppakken van vervolgtaken door de persoon aan wie het is uitgelegd.

Deze methoden zijn bruikbaar om te meten wat wel en niet is vertaald van gegevens naar informatie. Op basis van deze informatie kun je bepalen hoe verder te gaan, of het nodig is bepaalde aspecten te herhalen, en of de informatie voldoende is begrepen om verdere stappen te zetten.

Naar: Persoonlijke groei
Naar: Team groei
Naar: Puzzelstukjes

Gedachte experiment:

  • Welke methoden gebruik je om informatie te verwerken en hoe beïnvloeden ze je perceptie?
  • Hoe verminder je 'ruis' in je communicatie om begrip te vergroten?
  • Welke tip om gegevens naar informatie om te zetten is het meest effectief in jouw context?
  • Denk aan een recente communicatie-ervaring. Wat waren de signalen van de ontvanger dat de gegevens effectief werden omgezet? Wat zou je de volgende keer anders doen?

2h. Brainstorm keuze

Hoe kun je zorgen voor een keuze die door de groep wordt gedragen tijdens een brainstormsessie?
Door de minst favoriete mogelijkheden uit de lijst te verwijderen.

Brainstorm: Het keuzeproces
Om een keuze te maken die door de groep wordt gedragen, bijvoorbeeld voor een groepsactiviteit, is het essentieel om eerst voldoende ideeën te verzamelen. Een belangrijke regel hierbij is om minimaal vier keer zoveel ideeën te hebben als het aantal deelnemers aan de activiteit. Bijvoorbeeld, als er 6 personen zijn, streef je naar minimaal 24 ideeën (waarbij niet elk idee even goed hoeft te zijn).

  • Elimineer wat individuen echt niet willen: Iedereen mag nu om de beurt één optie zonder overleg wegstrepen.
  • Verminder de lijst: Elke persoon selecteert nu 3 activiteiten die ze echt leuk vinden en noteert deze voor zichzelf. Het is belangrijk om niet met anderen te praten om te voorkomen dat er keuzes worden beïnvloed door opmerkingen van anderen. Dit is vooral belangrijk om alfa-gedrag te vermijden.
  • Verzamel de stemmen: Zet de stemmen als streepjes bij het desbetreffende idee.
  • Bij een grote groep (meer dan 6 personen): Als er veel stemmen over verschillende ideeën zijn verdeeld, bepaal dan de top 6. Iedereen mag opnieuw 2 voorkeuren bepalen (herhaal stap 2 en 3). Hierdoor wordt het uiteindelijke resultaat duidelijker. Alle deelnemers, inclusief de begeleider, doen mee aan dit proces. In geval van een gelijkspel bepaalt de begeleider het eindresultaat.

Naar: De Puzzel

Gedachte experiment

  • Heb je recentelijk deelgenomen aan een brainstormsessie?
  • Hoe voelden de ideeën die werden geopperd tijdens die sessie?
  • Vond je het prettig/niet prettig om ideeën te delen en te horen?
  • Zou je zeggen dat de brainstormsessie effectief was in het genereren van creatieve oplossingen?

E12. Chaordisch projectmanagement

Chaordisch projectmanagement:
Deze term gecreëerd door Dee Hock, de oprichter van Visa, biedt een innovatieve benadering die de balans zoekt tussen chaos en orde. het komt voort uit de filosofie dat systemen in een staat van "chaorde" verkeren, wat een vloeiende en dynamische balans is tussen orde en chaos. Dee Hock introduceerde deze term in de context van organisatiestructuren, waarbij hij pleitte voor een evenwicht tussen formele structuren en adaptieve processen.

Chaos niet iets slechts is dat ten alle tijden voorkomen of direct gestructureerd dient te worden. Chaos is goed/ heerlijk en vraagt flexibiliteit, creativiteit, innovativiteit. Vrijheid in werkprocessen helpt de groepsdynamiek. De ontwikkelingen kunnen twee stromen worden gezet:

  1. Herhalingen van chaos ombuigen naar structuur, zodat deze in de toekomst sneller en eerder afgehandeld kan worden. bv. in functies, verantwoordelijkheden, werkprocessen.
  2. Unieke chaos. Beweeg mee met ontwikkelingen, zodat onnodige energie om het in een hokje te plaatsen kan worden voorkomen. Teamleden kunnen in dit geval over alles meedenken mee acteren, er wordt flexibeler omgegaan met rollen en werkprocessen.

Dat wat over kan komen als chaos, kan onderdeel zijn van een veel groter geheel aan ontwikkelingen met nog verborgen verbanden. Ga niet te snel over naar "oplossen". Het is leuk om op zoek te gaan naar deze verbanden, waarbij eenieder in het team zich brij kan voelen om hier onderdeel van uit te maken. Wat nu nog verborgen is kan zich in de toekomst openbaren als bv samen komt een bepaald eind punt. Ga als team mee met de chaos en geniet van de ontwikkelingen, energie, nieuwe inzichten die daarmee op je pad komen.

Voordelen:

  1. Het team in staat stellen om snel te reageren op veranderingen en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.
  2. De combinatie van chaos en orde stimuleert creativiteit en innovatie binnen teams.
  3. Teams krijgen meer autonomie en verantwoordelijkheid, wat leidt tot zelforganisatie en betrokkenheid.
  4. Bevorderen van snellere en meer adaptieve besluitvorming.

Tips:

  1. Definieer duidelijke doelen en richtlijnen, zelfs in een chaordische omgeving, om ervoor te zorgen dat het team gefocust blijft.
  2. Voer regelmatig evaluaties uit om te leren van successen en mislukkingen, en pas de aanpak dienovereenkomstig aan.
  3. Met flexibel leiderschap kan het team zich aanpassen aan de behoeften van het project en zich bewust zijn van wanneer sturing nodig is en wanneer het tijd is om los te laten.

‍Naar: Benaderingen
Naar: Puzzelstukjes
Naar: Implementatiefase 2

Gedachte experiment:

  • Hoe comfortabel voel je je met een benadering die zowel chaos als orde omarmt?
  • Kun je een voorbeeld delen van een situatie waarin flexibiliteit en aanpassingsvermogen cruciaal waren voor het succes van een project?
  • Op welke manieren zou een meer zelf organiserend team bijdragen aan jouw werkplek?
  • Hoe zou je de balans willen vinden tussen het behouden van orde en het omarmen van chaos in jouw werkomgeving?

De tijdmachine bestaat:
Met een tijdmachine kun je terug in de tijd gaan en de geschiedenis aanpassen. Daar waar veel mensen op zoek zijn naar deze uitvinding, bestaat deze al zo lang we ons kunnen herinneren.

Waar is de tijdmachine?
Deze machine zit in je, dit zijn je herinneringen waar je nog eens over kan terug dromen. Het "tijdsmachine effect" is dat je deze herinneringen kan aanpassen.

Wat doet de tijdmachine?
Naast het opnieuw beleven van wat er gebeurd is, kan je met de tijdmachine de gebeurtenissen die jij in het verleden hebt meegemaakt aanpassen. Daar waar je eerst bijvoorbeeld viel, kun je met deze machine je later herinneren dat je helemaal niet was gevallen. Jouw geschiedenis is aangepast.

Hoe gebruik je de tijdmachine om herinneringen aan te passen?
Als je een herinnering uit je langetermijngeheugen ophaalt, komt deze herinnering in je kortetermijngeheugen terecht. Het kortetermijngeheugen gebruiken we om problemen op te lossen of om onze expertise te laten groeien. Als de benodigde herinneringen hier naartoe zijn gehaald, kan je de herinnering bewerken. Dit doe je bijvoorbeeld door erover te praten of nieuwe elementen toe te voegen zoals geur, beeld (op basis van een foto) of geluid. Na het bewerken van de herinnering sla je deze weer op in je langetermijngeheugen voor de volgende keer. Door dit effect kun je ervaringen opslaan, excelleren in je vak, maar ook een overdreven vorm of afgezwakte vorm van een herinnering gaan opslaan. Wil je je herinneringen niet bewerken, zorg dan voor minder (externe) prikkels die de herinnering kunnen beïnvloeden als je deze weer eens in gedachte neemt. Deze aanpassingen in de herinnering zijn heel klein.

Is de tijdmachine gevaarlijk?
Je kunt de machine in je voordeel gebruiken door bijvoorbeeld probleemsituaties uit het verleden eindelijk te overwinnen. Je kunt leuke gebeurtenissen of successen groter maken dan wat er werkelijk is gebeurd, zodat je daar op een latere dag nog meer van kunt genieten. Maar (je raadt het al) je kunt ook een knelpunt, negatieve ervaring groter maken dan wat er werkelijk is gebeurd.

Meerdere tijdmachines tegelijk in gebruik:
Als je een vergadering hebt gehad waar iemand onverwacht heel boos werd, zal iedereen na die vergadering met zijn eigen tijdmachine aan de slag gaan om de herinnering onder de loep te nemen, samen met personen die mogelijk helemaal niet aanwezig waren. Dit kan in een korte tijd meerdere keren achter elkaar gebeuren. Tijdens elke afstemming wordt de herinnering mogelijk bewerkt. Dit heeft tot gevolg dat bij de volgende vergadering iedereen andere herinneringen heeft met betrekking tot wat er werkelijk is gebeurd (als de vastlegging niet beschikbaar is). Aangezien iedereen denkt een eerlijk verhaal te vertellen, kunnen de gemoederen nogal oplopen als het onderwerp spannend is.

Naar: A. Persoonlijk
Naar: C2. Puzzelstukjes

Gedachte-experiment:

  • Ben je bewust van je eigen tijdmachine?
  • Maak je hier gebruik van?
  • Stel je je eigen herinnering wel eens ter discussie (bijvoorbeeld met betrekking tot overdrijven)?

Gezond Boeren Verstand
In de wereld van bedrijfsvoering worden we overspoeld door een golf van managementtheorieën en methodologieën die elk beloven verspillingen te verminderen, efficiëntie te verbeteren en waarde toe te voegen. Te midden van deze zee van modewoorden en complexe benaderingen schijnt Gezond Boeren Verstand (GBV) als een unieke ster. In deze uitwerking verkennen we de kracht van GBV als een eenvoudige, doch effectieve benadering van bedrijfsverbetering, en waarom het zich onderscheidt van de rest.

De essentie van Gezond Boeren Verstand:
Blijf zelf nadenken! GBV draait om niets meer dan het gezonde, praktische denken dat we van oudsher hebben toegepast in het dagelijks leven. Het is het simpele idee om logisch na te denken, problemen te identificeren en praktische oplossingen toe te passen. Hoe zou jij het thuis zelf aanpakken. In essentie gaat het erom je hersenen te gebruiken zonder te verdrinken in een zee van managementjargon. Snap je bij een overleg niet wat er wordt gezegd, vraag dan door. Hanteer hierbij het principe “Als ik het niet snap, zullen anderen het ook niet snappen”.

Waarom Gezond Boeren Verstand uniek is:

  1. Intuïtieve benadering: GBV benadrukt de intuïtie en instincten van individuen. In plaats van complexe theorieën te bestuderen, spoort het medewerkers aan om te vertrouwen op hun innerlijke wijsheid en gezond verstand.
  2. Vermijden van modewoorden: Terwijl veel managementtheorieën worden geleverd met een arsenaal aan modewoorden en acroniemen, spreekt GBV een heldere taal. Doe maar normaal dan doe je gek genoeg. Het vermijdt overbodige terminologie en richt zich op begrijpelijke communicatie.
  3. Praktische toepassing: GBV is niet alleen een theorie; het is een oproep tot actie. Het moedigt aan tot praktische toepassing van ideeën zonder te verdwalen in theoretische labyrinten.
  4. Focus op waarde creatie: In plaats van waardevolle tijd te besteden aan het bestuderen van complexe modellen, spoort GBV aan tot acties die direct waarde toevoegen aan processen en producten.
  5. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: GBV is flexibel en past zich gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan. Het gaat niet vastzitten in rigide structuren maar stimuleert een dynamische benadering.
  6. Tijdloos: Er is zijn geen nieuwe mode woorden nodig. Blijf nadenken en dan doe je automatisch voor 80% mee met de nieuwste modefilosofie.

Naar: A. Persoonlijk
Naar: C2. Puzzelstukjes

Gedachte experiment:

  • Wat doe je als iemand zegt: dit doen we altijd zo?
  • Vraag jij door als je niet snapt wat iemand bedoeld?
  • Wat doe je als je gevraagd wordt iets te doen, maar de gevolgen van je uitwerking voor jou niet helder zijn?

Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg
Veel problemen ontstaan door herhaling. Hoewel een eerder knelpunt succesvol is opgelost, kan de gebruikte oplossing onbedoelde gevolgen hebben die nog niet zichtbaar zijn. Het is bemoedigend dat de huidige grote problemen zijn aangepakt, maar het is essentieel om te beseffen dat toekomstige uitdagingen kunnen ontstaan als gevolg van deze oplossingskeuze.

Het risico is dat we ons richten op het heden en de mogelijke gevolgen voor de toekomst over het hoofd zien. We dienen alert te blijven op de effectiviteit van de oplossingen en voortdurend te evalueren of we de juiste aanpak hanteren.

De uitspraak "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg" wordt relevant wanneer een eerder klein ongewenst effect zich heeft ontwikkeld tot iets dat nu pijn gaat doen. Deze pijn dient als signaal om de cyclus van herhaling te doorbreken en het probleem opnieuw aan te pakken. Doe je niks dan wordt de pijn steeds groter.

Een vergelijkbaar patroon kan optreden bij het vasthouden aan een beproefde methode. Hoewel een nieuwe aanpak oorspronkelijk tot inzichten heeft geleid, kan herhaling van deze methode op langere termijn leiden tot het missen van nieuwe problemen die nu niet meer worden opgemerkt. Het vasthouden aan vastomlijnde rollen kan ook beperkend zijn, vooral op raakvlakken waar samenwerking cruciaal is.

Het is raadzaam om regelmatig van aanpak te veranderen, andere methoden te proberen en samenwerkingen te verkennen om te waarborgen dat zowel de huidige als toekomstige problemen adequaat worden aangepakt. Sterke teams met zelfredzaamheid en pro-activiteit zijn essentieel om te voorkomen dat ze vastroesten in vaste denkpatronen.

Het bevorderen van een cultuur van voortdurende evaluatie en aanpassing is cruciaal voor duurzaam succes.

Dit effect geldt op meerdere fronten. Als er een methode is gevonden die tot heel veel inzicht heeft geleid, is iedereen heel enthousiast. Er is eindelijk iets goeds gevonden. Er ontstaat geloof in de werkwijze. De werkwijze wordt herhaald, eenieder raakt hier steeds vertrouwder mee. Er komen minder nieuwe inzichten binnen. Op korte termijn is e.e.a. wel goed verbeterd, dus het moet wel goed zijn. De aanpassingen worden helemaal tot in de puntjes uitgewerkt, alles gaat top. Toch kan het zijn dat op langere termijn er weer nieuwe problemen ontstaan die nu niet meer worden opgemerkt. Het blikveld staat van de betrokkenen één bepaalde kant op, waardoor de rest buiten beeld verdwijnt.

Rolvastheid
Rolvastheid is een andere benadering die op langere termijn tot deze knelpunten leidt. In deze benadering doe je alleen wat bij jouw rol hoort en laat je datgene wat niet bij jouw rol hoort met rust. Dit klinkt heel leuk als we een mooi afgebakend werkgebied hebben zonder raakvlakken. Op de raakvlakken mis je op langere termijn de aansluiting. De benadering stimuleert niet het nadenken over wat er buiten jouw rol gebeurt. Dat is op een aantal fronten zeker handig. Deze benadering is minder stimulerend als het belangrijk is dat jij weet wat het effect van jouw rol is op het werk van anderen. Het nadenken over grenzen wordt ontmoedigd. Rolvastheid heeft op een aantal onderdelen zeker voordelen, maar het is een gevaarlijke term om te gebruiken. Het signaal is: denk niet mee over grenzen heen van jouw rol, dat wordt niet gewaardeerd.

Tijdelijke herhaling
Het vinden van een nieuwe methode biedt oplossingen voor de problemen van nu. Het is goed om hier de grote winst te pakken. Ga met deze methode door. Blijf waakzaam op je blikveld; heb je alles te pakken? Om te weten of dat het geval is, verander je regelmatig van aanpak. Pak ook andere methoden, uitwerkingen, samenwerkingen, enzovoort, zodat je kunt ervaren of je de problemen van nu, maar nog belangrijker, ook de problemen van de toekomst aanpakt.

  • Het hebben van sterke teams helpt. De zelfredzaamheid, betrokkenheid en pro-activiteit van deze teams zorgen voor inspiratie en het waakzaam zijn voor de problemen van morgen. Deze teams roesten minder snel vast in vaste gedachte patronen.
  • Maak geregeld gebruik proefballonnen. Nieuwe benaderingen geven nieuwe inzichten of bevestiging dat wat je doet al goed is.
  • Maak gebruik van GBV. Blijf nadenken. Als jij het niet snapt, snapt iemand anders het ook niet. Leun niet op anderen, blijf zelf nadenken.
  • Gooi eens een keertje met de sturingsdobbelsteen.
  • Check of het goed voelt.

Naar: Team Groei
Naar: Puzzelstukjes
Naar: Implementatie fase 2
Naar: Persoonlijke groei

Gedachte experiment

  • Hoe lang is het geleden dat er echt nieuwe inzichten kwamen?
  • Welke problemen gaan er over 1 jaar zichtbaar worden waar nu al rekening mee gehouden kan worden?
  • Welke methode/ overleggen worden er nu gebruikt waarbij je je afvraagt wat het nut er van is?

2. De puzzelstukjes

Als het probleem eenvoudig/ makkelijk zou zijn, dan kan je er ook vanuit gaan dat de organisatie dit allang opgelost zou hebben. Aangezien het probleem er nog immer is, is het belangrijk om goed rond te kijken, wat is er echt aan de hand? Vooral bij problemen waarbij de oplossing makkelijk lijkt zal het heel moeilijk zijn om verder te zoeken naar de echte oorzaak. Daarom is dit een enorm belangrijke stap bij het probleem oplossen: Het verzamelen van de puzzelstukjes. Gebruik verschillende benaderingen zoals:

2a. Vlinders
2b. Waarom
‍2c. Helikopter
2d. Oog van de storm
2e. ideeën Generator
2f. Raak je werk aan
2g. Gegevens of informatie
2h. Brainstorm keuze

Hoofdstukken:

Naar: A. Persoonlijk
Naar: B. Team
Naar: C. Problemen oplossen

Naar: C1. Het team
Naar: C2. Puzzelstukjes
Naar: C3. Puzzel
Naar: C4. Implementatie fase 1
Naar: C5. Implementatie fase 2

‍Naar: D. Gevoel
Naar: E. Benaderingen‍‍
Naar: F. Gereedschap

et zoals bij het kopen van nieuwe producten geldt voor het werk ook dat als je meer binding met het werk wilt hebben, het het beste is om het werk fysiek ook af en toe aan te raken. Dit is uiteindelijk waar het allemaal om draait, de essentie van alle inzet van de teamleden komt hier samen. Met de vele kantoorbanen kan het eindproduct soms uit het zicht verdwijnen. We streven ernaar productief te zijn en onze toegevoegde waarde te laten gelden. Dit kan betekenen dat we vaardig zijn in het bedenken van veel vragen en hard werken om al die vragen te beantwoorden. Als we het eindproduct iets vaker in beeld houden, kan het zomaar zijn dat de vragen ook iets meer focus krijgen, gekoppeld aan waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Voordelen:

  1. Verhoogde betrokkenheid: Fysiek contact met het werk vergroot de betrokkenheid van teamleden. Ze voelen zich meer verbonden met het eindproduct en het doel van hun inspanningen.
  2. Focus op het einddoel: Door het eindproduct regelmatig in beeld te houden, krijgen vragen en taken meer richting en relevantie. Het team ziet duidelijker het grotere plaatje.
  3. Teamspirit en motivatie: Teamleden die het werk fysiek aanraken, ervaren vaak een verhoogd gevoel van teamspirit en motivatie. Ze begrijpen beter hoe hun bijdrage past in het geheel.

Tips:

  1. Organiseer werkbezoeken: Plan bezoeken aan de locaties waar het eindproduct wordt gemaakt of de laatste acties worden uitgevoerd. Dit biedt teamleden de kans om het werk daadwerkelijk aan te raken.
  2. Teamactiviteiten rond het eindproduct: Creëer teamactiviteiten die gerelateerd zijn aan het eindproduct. Dit kan variëren van gezamenlijke workshops tot teamuitjes die een directe link hebben met het werk.
  3. Incorporeren in overleggen: Integreer regelmatig momenten in team overleggen waar het eindproduct wordt besproken en zelfs fysiek getoond. Dit kan een tastbare herinnering zijn aan het gezamenlijke doel.

Naar: Persoonlijke groei
Naar: Team groei
Naar: Puzzelstukjes

Gedachte experiment:

  • Hoe vaak heb je in de afgelopen maand fysiek contact gehad met het eindproduct of de resultaten van je werk?
  • Heb je het gevoel dat je goed begrijpt hoe jouw bijdrage past in het uiteindelijke eindproduct? Waarom wel of niet?
  • Zijn er mogelijkheden binnen jouw team of organisatie om vaker het eindproduct te ervaren? Zo ja, welke stappen zou je kunnen ondernemen om dit te bevorderen?
  • Heb je ooit een situatie meegemaakt waarin het fysiek ervaren van het werk een positieve invloed had op de teamdynamiek? Wat was het resultaat?

We hebben de neiging om van alles te willen delen met onze omgeving, maar wanneer worden deze gedeelde gegevens eigenlijk informatie voor de ander?

Gegevens:
Dit omvat alles in je omgeving dat door de ontvanger kan worden waargenomen via de zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en voelen.

Informatie:
Dit is de verwerking van de ontvangen signalen tot kennis. In de meeste gevallen denk je na over wat binnenkomt en filter je wat op dat moment relevant is. Bijvoorbeeld, als je op een toetsenbord typt, ben je minder bewust van het gevoel aan je vingers, maar ben je meer gefocust op wat er op het scherm gebeurt. Dit filterproces is cruciaal, vooral in een wereld waarin we constant worden overspoeld met informatie.

In de context van gegevens - informatie filtering, praten, schrijven of tekenen we veel, waarbij niet alles als informatie wordt ontvangen, laat staan de essentie van de boodschap die we willen delen. Soms helpt meer praten niet, maar vereist het een andere aanpak.

Filter:
Aangezien we voortdurend worden blootgesteld aan een overvloed aan informatie, hebben we geleerd te filteren. De meeste gegevens gaan aan ons voorbij omdat we ons richten op slechts een klein deel van deze datamassa. Het verwijderen van onnodige informatie is van essentieel belang.

Ruis:
Ruis is alles wat verstorend werkt in het proces van gegevens naar informatie. Het kan moeilijk zijn om de ruis te ontdekken die jouw boodschap verstoort. Het verminderen van ruis vergroot de kans op succesvolle omzetting van gegevens naar informatie.

Hier zijn enkele tips om de kans op omzetting te vergroten:

  • Houd het kort.
  • Maak raakvlakken met persoonlijke interessegebieden.
  • Betrek de ontvanger in de uitwisseling.
  • Creëer 'Pavlov'-reacties.
  • Spreek de interesse van de groep aan.
  • Gebruik visuals en humor.
  • Koppel aan de behoeften volgens Maslow.
  • Vertaal naar wat het voor de persoon kan betekenen.
  • Sluit aan op persoonlijke triggerwoorden.
  • Herhaal en gebruik meerdere argumenten.

De mate waarin de gegevens voor de ander informatie worden, hangt af van factoren zoals luisterbereidheid en acceptatie van de boodschap.

Om te bepalen of het informatie is geworden, kun je twee richtingen overwegen:

Vanuit de ontvanger, zoals:

  • Teruggeven in eigen woorden wat er is gezegd.
  • Teruggeven van eigen beelden/visie op de ontvangen informatie.
  • Verwerken van de informatie in het product.

Vanuit de zender, zoals:

  • Toetsen/proefwerken.
  • Via controles checken of het begrepen is.
  • Mentimeter quiz.
  • Het oppakken van vervolgtaken door de persoon aan wie het is uitgelegd.

Deze methoden zijn bruikbaar om te meten wat wel en niet is vertaald van gegevens naar informatie. Op basis van deze informatie kun je bepalen hoe verder te gaan, of het nodig is bepaalde aspecten te herhalen, en of de informatie voldoende is begrepen om verdere stappen te zetten.

Naar: Persoonlijke groei
Naar: Team groei
Naar: Puzzelstukjes

Gedachte experiment:

  • Welke methoden gebruik je om informatie te verwerken en hoe beïnvloeden ze je perceptie?
  • Hoe verminder je 'ruis' in je communicatie om begrip te vergroten?
  • Welke tip om gegevens naar informatie om te zetten is het meest effectief in jouw context?
  • Denk aan een recente communicatie-ervaring. Wat waren de signalen van de ontvanger dat de gegevens effectief werden omgezet? Wat zou je de volgende keer anders doen?

Hoe kun je zorgen voor een keuze die door de groep wordt gedragen tijdens een brainstormsessie?
Door de minst favoriete mogelijkheden uit de lijst te verwijderen.

Brainstorm: Het keuzeproces
Om een keuze te maken die door de groep wordt gedragen, bijvoorbeeld voor een groepsactiviteit, is het essentieel om eerst voldoende ideeën te verzamelen. Een belangrijke regel hierbij is om minimaal vier keer zoveel ideeën te hebben als het aantal deelnemers aan de activiteit. Bijvoorbeeld, als er 6 personen zijn, streef je naar minimaal 24 ideeën (waarbij niet elk idee even goed hoeft te zijn).

  • Elimineer wat individuen echt niet willen: Iedereen mag nu om de beurt één optie zonder overleg wegstrepen.
  • Verminder de lijst: Elke persoon selecteert nu 3 activiteiten die ze echt leuk vinden en noteert deze voor zichzelf. Het is belangrijk om niet met anderen te praten om te voorkomen dat er keuzes worden beïnvloed door opmerkingen van anderen. Dit is vooral belangrijk om alfa-gedrag te vermijden.
  • Verzamel de stemmen: Zet de stemmen als streepjes bij het desbetreffende idee.
  • Bij een grote groep (meer dan 6 personen): Als er veel stemmen over verschillende ideeën zijn verdeeld, bepaal dan de top 6. Iedereen mag opnieuw 2 voorkeuren bepalen (herhaal stap 2 en 3). Hierdoor wordt het uiteindelijke resultaat duidelijker. Alle deelnemers, inclusief de begeleider, doen mee aan dit proces. In geval van een gelijkspel bepaalt de begeleider het eindresultaat.

Naar: De Puzzel

Gedachte experiment

  • Heb je recentelijk deelgenomen aan een brainstormsessie?
  • Hoe voelden de ideeën die werden geopperd tijdens die sessie?
  • Vond je het prettig/niet prettig om ideeën te delen en te horen?
  • Zou je zeggen dat de brainstormsessie effectief was in het genereren van creatieve oplossingen?

Chaordisch projectmanagement:
Deze term gecreëerd door Dee Hock, de oprichter van Visa, biedt een innovatieve benadering die de balans zoekt tussen chaos en orde. het komt voort uit de filosofie dat systemen in een staat van "chaorde" verkeren, wat een vloeiende en dynamische balans is tussen orde en chaos. Dee Hock introduceerde deze term in de context van organisatiestructuren, waarbij hij pleitte voor een evenwicht tussen formele structuren en adaptieve processen.

Chaos niet iets slechts is dat ten alle tijden voorkomen of direct gestructureerd dient te worden. Chaos is goed/ heerlijk en vraagt flexibiliteit, creativiteit, innovativiteit. Vrijheid in werkprocessen helpt de groepsdynamiek. De ontwikkelingen kunnen twee stromen worden gezet:

  1. Herhalingen van chaos ombuigen naar structuur, zodat deze in de toekomst sneller en eerder afgehandeld kan worden. bv. in functies, verantwoordelijkheden, werkprocessen.
  2. Unieke chaos. Beweeg mee met ontwikkelingen, zodat onnodige energie om het in een hokje te plaatsen kan worden voorkomen. Teamleden kunnen in dit geval over alles meedenken mee acteren, er wordt flexibeler omgegaan met rollen en werkprocessen.

Dat wat over kan komen als chaos, kan onderdeel zijn van een veel groter geheel aan ontwikkelingen met nog verborgen verbanden. Ga niet te snel over naar "oplossen". Het is leuk om op zoek te gaan naar deze verbanden, waarbij eenieder in het team zich brij kan voelen om hier onderdeel van uit te maken. Wat nu nog verborgen is kan zich in de toekomst openbaren als bv samen komt een bepaald eind punt. Ga als team mee met de chaos en geniet van de ontwikkelingen, energie, nieuwe inzichten die daarmee op je pad komen.

Voordelen:

  1. Het team in staat stellen om snel te reageren op veranderingen en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.
  2. De combinatie van chaos en orde stimuleert creativiteit en innovatie binnen teams.
  3. Teams krijgen meer autonomie en verantwoordelijkheid, wat leidt tot zelforganisatie en betrokkenheid.
  4. Bevorderen van snellere en meer adaptieve besluitvorming.

Tips:

  1. Definieer duidelijke doelen en richtlijnen, zelfs in een chaordische omgeving, om ervoor te zorgen dat het team gefocust blijft.
  2. Voer regelmatig evaluaties uit om te leren van successen en mislukkingen, en pas de aanpak dienovereenkomstig aan.
  3. Met flexibel leiderschap kan het team zich aanpassen aan de behoeften van het project en zich bewust zijn van wanneer sturing nodig is en wanneer het tijd is om los te laten.

‍Naar: Benaderingen
Naar: Puzzelstukjes
Naar: Implementatiefase 2

Gedachte experiment:

  • Hoe comfortabel voel je je met een benadering die zowel chaos als orde omarmt?
  • Kun je een voorbeeld delen van een situatie waarin flexibiliteit en aanpassingsvermogen cruciaal waren voor het succes van een project?
  • Op welke manieren zou een meer zelf organiserend team bijdragen aan jouw werkplek?
  • Hoe zou je de balans willen vinden tussen het behouden van orde en het omarmen van chaos in jouw werkomgeving?
Bekijk deze website op desktop voor de beste ervaring